Robot 2‘Uw collega, de robot’ – Argumenting Human Intelligence The Matrix, Avatar, we kennen het allemaal, maar als een surrelistisch en fictief beeld. Maar hoe ver zijn wij eigenlijk verwijderd van een encounter with the artificial kind? Hebben we niet allemaal al eens een babbeltje gemaakt met de digitale klantenservice chatbot van IKEA ‘Ask Anna’? Of een ‘moeilijke vraag’ gesteld aan je personal assistant ‘Siri’ op je smartphone? 

17 november, 12:00 uur, Conference zaal – WTC Amsterdam Het was duidelijk dat ‘Artifical Intelligence’ een onderwerp was waar veel leden van WTC Amsterdam Business Club wel oren naar hadden. Al voor 12:00 uur stroomde de lobby vol met geintereseerden en werd er, tijdens het nuttigen van een broodje en een kop koffie, volop gesproken en gespeculeerd over hetgeen er straks door Gerard Smit (CTO IBM Benelux) verteld zou worden.

Little did we know… Sexy Nerd “De nerd is weer sexy”, aldus Smit die een half uur later van wal stak over de impact van Artificial Intelligence en Robotica in ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé. Dankzij de nerds van tegenwoordig zitten we nu al midden in al deze ontwikkelingen. Maar wordt zijn rol niet óók overgenomen. Want de nieuwste systemen zijn self learning en dat maakt de ontwikkelaar wellicht ook overbodig. Hello, my name is Watson! IBM heeft een super computer gebouwd, genaamd: Watson (vernoemd naar IBM-oprichter Thomas Watson). Deze zwáár opgevoerde versie van het menselijk brein heeft inmiddels al zo veel mogelijkheden dat het bijna al niet meer t bevatten is. Watson is onder andere zelfstandig Arts, Advocaat, Keukenchef, Financieel Adviseur, Professor, Ingenieur, DJ, Ontwerper en nog véél en véél meer. Kortom: Start Packing! Watson is taking over.

In theorie zou er volgens Smit omstreeks 2030 bijna geen verschil meer moeten zijn tussen A.I. en het menselijk brein. In 2035 kunnen we waarschijnlijk ons menselijk brein connecten met de Cloud en 10 jaar later ons bewustzijn uploaden in een computersystem (immortality?). Hallo Avatar! Mind your step De robot. Hij is al in ons midden. Een ontwikkeling waar we volgens Smit niet bang voor moeten zijn. Zelfs de service industry wordt al overgenomen door robots. Voorbeelden van check-in voor een vlucht, of in een hotel door robots zijn er al te over. Wij houden het voorlopig nog even bij echte hostessen.

Tekst: Lisa Cobelens Lijst met jobs at risk vanaf pagina 57.

VOLG ONS facebook-4-48twitter-4-48linkedin-4-48
MENU