Economieles aan de Zuidas

Zo’n 140 leden van de WTC Businessclub kregen een boeiend college over macro-economie en monetair beleid van Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank. Daarna werd het nieuwe jaar ingeluid met een gezellig glas bubbels in Corso Como.

27 januari 2016, 16.30 uur, WTC
Op een stormachtige woensdagavond in januari komen zo’n 140 leden van WTC Amsterdam Businessclub naar hun ‘thuishonk’ World Trade Center Amsterdam voor het eerste event van het kersverse nieuwe jaar. Na een ontvangstdrankje verwelkomt Godfried Schölvinck, Manager van de Business Club, de genodigden met een nieuwjaarswens. Hij blikt vooruitblik op de eventkalender in 2016 waar het nodige te beleven zal zijn op culinair en sportief gebied. En hij vraagt zich af, nu de werkloosheid daalt en de rente, inflatie en olieprijs laag zijn, of het weer de goede kant op gaat met de economie. Om hier een antwoord op de geven introduceert hij de gastspreker van de avond, Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank.

Tussen geluk en vitaliteit
Nadat Klaas Knot (1967) zijn carrière bij De Nederlandsche Bank (DNB) is gestart, volgt hij na diverse posities bij het Internationaal Monetair Fonds, de Pensioen- en Verzekeringskamer en het Ministerie van Financiën, in 2011 Nout Wellink op als President van DNB. Knot introduceert zichzelf met een grijns als het ‘tussenprogramma tussen het geluk van het nieuwe jaar en de vitaliteit van de tennistraining op het volgende event’.

Doordieselen richting groei
In antwoord op de vraag of we inderdaad langzaamaan uit de crisis komen, geeft hij aan dat de economie lekker ‘doordieselt’ richting groei. De werkloosheid daalt, rente is laag, inflatie is laag, de olieprijs daalt, het lijkt de goede kant op te gaan. Het is dus zeker niet allemaal ‘gloom and doom’. Toch is er veel onzekerheid over de herbalancering van de wereldeconomie en dat heeft grote invloed op de markten op dit moment.

Lage inflatie: elk voordeel heb z’n nadeel
Lage inflatie is fijn voor de meeste burgers vanwege de hoge koopkracht. Maar voor de centrale bankiers zitten er ook nadelen aan. De eigenaren van hoge schulden zullen door de hogere koopkracht eerder dat geld gebruiken om hun schulden af te lossen dan aan nieuwe uitgaven te besteden. Hierdoor wordt het positieve vliegwieleffect van meer inkomen en meer bestedingen doorbroken. Dit staat uitbundige economische groei in de weg. Daarom is de lage inflatie wel degelijk een probleem.

Macro-economie voor gevorderden
Hoe zijn we in deze situatie terechtgekomen? Knot neemt zijn publiek mee in een bevlogen verhaal waarin hij terugblikt op de verschillende crises die Europa de afgelopen jaren gekend heeft. Ook doet hij uit de doeken welke monetaire maatregelen de Europese Centrale Bank heeft genomen om de situatie bij te draaien en de economie weer op gang te helpen. Hij hamert erop dat monetair beleid veel goeds kan doen en tijd kan kopen om problemen vooruit te schuiven. Maar de fundamentele problemen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van de crisis moeten door de overheden worden aangepakt.

Tijd voor bubbels
Knot is een bevlogen vakman en spreekt af en toe in vakjargon. Forward guidance, zero lower bound, asset quality reviews en concurrerende devaluatie passeren de revue. Na de vragenronde waarbij een discussie tussen de voor-en nadelen van belastingverlaging en hypotheekrenteaftrek centraal staat, spoedt iedereen zich naar Corso Como om met een glaasje bubbels te toasten op de voorspoed van het nieuwe jaar.

Tekst: Antoinette Oeberius Kapteijn

VOLG ONS

facebook-4-48twitter-4-48linkedin-4-48