Rijksmuseum – Alle Rembrandts

Rembrandt Harmenszoon van Rijn: kunstschilder, etser, tekenaar en koning van de selfies. No filter. Uiteraard. Want dat bestond in de 17eeeuw nog niet. Zijn oeuvre is puur, rauw, dramatisch, magisch en alles wat daartussen zit. De wondere wereld van deze Hollandse meester moet je niet alleen zien, maar beleven. En dat deden wij.

19 maart 2019, 15:00 uur, Ontvangst – Rijksmuseum
WTC Amsterdam Business Club ontvangt met gepaste trots haar deelnemers in het betoverende Rijksmuseumvoor een bezoek aan de tentoonstelling: ‘Alle Rembrandts’, ter gelegenheid van zijn 350stesterfjaar. Uiteraard zijn het niet letterlijk ALLE Rembrandts, want zijn oeuvre bestaat uit meer dan 300 schilderijen. Het Rijksmuseum presenteert alle werken uit eigen collectie bij elkaar: 60 tekeningen, 300 prenten en 22 schilderijen. Wij laten ons meevoeren in het verhaal van de meester…

Hippe man
De tentoonstelling is al een belevenis op zich, maar met de toelichting en expertise van de tourguide werd elk werk met andere ogen bekeken. Als je vandaag de dag een mooi plaatje van jezelf wilt hebben, dan is dat met één druk op je smartphone gefikst. In de 17eeeuw duurde dat nèt even iets langer. Maar dan had je ook wat! Een échte ‘Rembrandt’! Hippe man. Want alleen je voornaam gebruiken was toen ook al hip. Net als ‘Madonna’. Of ‘Prince’.

Eigenwijze man
Zijn dorst naar vernieuwing en zelfontwikkeling was groter dan de verwachting van de menigte. Een eigenwijze, maar dappere man! Geen voorgekauwd over-gedetailleerd beeld, maar impressies die de geest en fantasie prikkelden. De focus leggen om waar het in de essentie écht om gaat. De tovenaar van het licht speelde met de duisternis. Helaas bracht dat tegenvallende verkoopcijfers met zich mee. Gedurende zijn leven was Rembrandt dan ook vooral beroemd als etser. Kunst was status. En etsen was commercieel gezien een gat in de markt. Nu, 350 jaar later had Rembrandt naar alle waarschijnlijkheid de Quote 500 met gemak binnengerold. Lachend!

Ravensburger
Hoe zit dit eigenlijk met ons op de Zuidas? Durven wij in de 21eeeuw nog zo dapper te zijn als Rembrandt? Hebben we nog wat ‘eigenwijsheid’ in ons? Durven we nog buiten de lijntjes te kleuren, of zijn wij ‘Ravensburgers’ en kleuren wij massaal op nummer? Stof tot nadenken…

Wij sluiten de tour af met een hapje en een drankje. De Nachtwacht laat nog even op zich wachten voor een volgend bezoek aan het altijd pràchtige Rijksmuseum. Iets om ontzettend naar uit te kijken!

Tekst: Lisa Cobelens

VOLG ONS

facebook-4-48twitter-4-48linkedin-4-48