DE RYDER CUP: Schiphol versus Amsterdam!

Het werd een bijzondere ontmoeting en een ware titanen strijd tussen twee business clubs die hemelsbreed slechts 12 km van elkaar vandaan liggen. Golfbaan Houtrak vormde het décor voor de eerste Ryder Cup tussen WTC Amsterdam Business Club en WTC Schiphol Business Club.

25 september, 10.30 uur, Golfclub Houtrak, Halfweg
Al bij aankomst wordt het duidelijk dat het hier om een serieuze aangelegenheid gaat. Via oranje en blauwe pijlen worden beide clubs gesplitst en wordt een ieder verzocht te parkeren aan de kant van zijn of haar team. Wie nog niet helemaal wakker is en zijn auto aan de verkeerde kant parkeert wordt onmiddellijk gesommeerd zich bij zijn eigen team te voegen. Ook in het clubhuis worden beide teams gescheiden, de registratie vindt aan gescheiden tafels plaats. Zo wordt de spanning en competitie spirit vanaf het begin al opgevoerd.

Eén prijs
Dat beide clubs jaarlijks een terugkerend golftoernooi hebben is bekend en immer een gewild evenement om aan deel te nemen. In voorgaande jaren telde echter de individuele scores en waren er veel individuele prijzen te winnen. Dit jaar gaat het om de teamprestatie en slechts één prijs: het winnen van de ‘gouden’ Ryder Cup.

“Toen ik afgelopen voorjaar met Godfried Schölvinck de manager van WTC Amsterdam Business Club samen kwam om te brainstormen over ons gezamenlijke golf event ontstond het idee om een Ryder Cup tegen elkaar te spelen.” vertelt Ralph Schultz, directeur Schipholland en bestuurslid van WTC Schiphol Business Club. “We benaderden Golfclub Houtrak met dit plan en zij kwamen al snel met allerlei ideeën om dit in alles door te voeren. Parkeerplaats, inschrijftafel, scorecards en caddyboekjes. Alles moest gescheiden. Daar zagen wij de lol wel van in. Annet Krol van de wedstrijdleiding heeft het project met veel enthousiasme opgepakt en voor ons zelfs polo’s met opdruk en een zelf ontworpen Ryder Cup logo geregeld. Wij in het oranje en Amsterdam in het blauw.”

Matchplay
Na de ontvangst en de inschrijving bij de oranje dan wel blauwe wedstrijd tafels starten de deelnemers van het toernooi de eerste negen holes met een fourball. Per hole telt de beste netto individuele score van het team. De wedstrijd vorm is matchplay. Door het bijzonder stervormige baanontwerp van golfarchitect Gerard Jol loopt ieder team om de andere hole richting het statige clubhuis. Na negen holes is er een pitstop bij de wedstrijdtafel. De scores worden doorgegeven, er is een fotomoment met de felbegeerde Ryder Cup en de wedstrijd wordt vervolgd met de singles op de tweede negen.

De Clinic deelnemers hebben een alternatief programma. Hun scores tellen uiteraard ook mee in het eindresultaat. Op de korte par 3 spelen zij de wedstrijdvorm Texas Scramble wat tot groot vermaak leidt. Regelmatig klinkt er een lachsalvo over de baan. “Het is een ontzettend leuke manier om elkaar te leren kennen.” vertelt Tjitske Pitstra van Pit4B, een organisatie adviesbureau op de Zuidas. “Bij Texas scramble speel ieder zijn eigen bal, maar je legt hem steeds bij de best liggende bal voor de volgende slag. Dat vereist vanaf het eerste moment overleg en echte samenwerking.”

Op hole 7 worden de deelnemers verrast met een extra competitie element. Wie de Neary slaat maakt kans op een waardebon van €500 bij SuitSupply of bij LaDress. Stichting Don faciliteert deze hole en door €25 per poging in te leggen dragen de deelnemers met hun sportieve prestaties bij aan Diabetes Onderzoek Nederland.

Revanche!
Einde dag druppelen de teams binnen, het was een spannende strijd. Verbeten en vermoeide koppen, het ging minder goed of veel beter dan gedacht. De standen worden ingevuld, de happen en drankjes aangerukt en bij de ondergaande zon wordt uitvoerig gespeculeerd over wie die cup zal winnen. Uiteindelijk is het Oranje boven en bereiden de leden van WTC Amsterdam Business Club zich voor op de revanche in 2016. Hou die beker in de gaten …

Fotografie en tekst: Tessa Jol

VOLG ONS

facebook-4-48twitter-4-48linkedin-4-48