PAN Amsterdam 2017

 De échte kunstliefhebber weet dat hij PAN Amsterdam niet aan zich voorbij kan laten gaan! Hij weet dat daar óngetwijfeld iets van zijn gading bij zit om aan zijn collectie toe te voegen. Maar zou hij eigenlijk ook weten waar de afkorting ‘PAN’ voor staat? Weet u het?…

 

20 november 2017, 16:00 uur, Ontvangst – Oyens & Van Eeghen in het ‘Apollo House’
In samenwerking met hoofdsponsor Oyens & Van Eeghen organiseert WTC Amsterdam Business Club een bezoek aan de 31e editie van PAN Amsterdam: dé toonaangevende Nederlandse beurs voor kunst, antiek & design. De c.a. 50 deelnemers werden om 16:00 uur hartelijk ontvangen door Oyens & Van Eeghen in hun nieuwe kantoor, in het Apollo House. Aan het interieur is wel te zien waar hun voorliefde voor design en kunst vandaan komt.

Jop Ubbens
Nadat iedereen was voorzien van een drankje was het tijd voor Jop Ubbens (Ubbens Art) om een selectie kunstwerken te bespreken, zoals alleen hij dat kan. “Kunst moet je niet persé kopen als financiële investering, maar liever als een emotionele investering. Iets wat je door kunt geven van generatie op generatie. Het moet je raken!” Met dat gedachtengoed op zak verlieten wij, per luxe limousine busjes, het Apollo House weer richting de RAI. Met de hand op de knip. Dat dan weer wel.

Pretty Man
Vanuit de prachtige stand nr. 83 van Oyens & Van Eeghen werden wij in groepjes rondgeleid. De pracht & praal kwam je vanuit alle hoeken tegemoet! ‘Art is in the eye of the beholder’, maar de mix en match van verschillende disciplines prikkelen op z’n minst de zintuigen voor zowel startende kopers als de doorgewinterde verzamelaar. Zo ook het topstuk de ‘Nécessaire de Voyage’ (lees: beautycase) van een graaf uit 1800. Heus. Ook mannen hadden toen af en toe behoefte aan een oogbadje en een nagelvijl voordat ze te paard gingen.

Ka-ching!
Waar de een lekkerbekkend bleef hangen bij de blinkende sierraden, stond de ander zich minuten lang te vergapen aan een wit canvas met wat diagonale strepen. De abstracte, minimalistische kunst (‘Zero-Art’) bracht je tot rust en bezinning. Kleine tip: Kijkt u niet naar het prijskaartje (weg rust). Zoals Ubbens als zei: Het moet je raken! Dus ook in de portemonnee.

P.A.N.
Terug bij stand nr. 83 werd er onder het genot van een hapje en een drankje nog lang nagepraat over wie wat zou (willen) hebben gekocht. Voldaan en geinspireerd door de ‘Pictura Antiquairs Nationaal’ gingen wij weer huiswaards. Even doorsparen nog… Maar: Tot volgend jaar!

Tekst: Lisa Cobelens

VOLG ONS

facebook-4-48twitter-4-48linkedin-4-48